Tervassalon yhteisöasuminen tarjoaa tukea sekä mahdollisuuden arjen harjoitteluun turvallisessa ja yhteisöllisessä ympäristössä. Palveluun voi hakeutua joko päihdekuntoutusjakson jälkeen tai hyvinvointialueen myöntämällä maksusitoumuksella. Yhteisöasumisessa tuetaan siirtymää itsenäisempään elämään.
Asukkailla voi päihdeongelman lisäksi olla mielenterveyden tai neuropsykiatrisia haasteita, kuten ADHD, kaksisuuntainen mielialahäiriö tai ahdistuneisuushäiriö. Monet asukkaistamme ovat monidiagnoosipotilaita ja tuemme kokonaisvaltaista sosiaalista kuntoutumista, jossa huomioidaan yksilölliset tarpeet.
Henkilökunta on paikalla joka päivä klo 8–21 ja ohjaa asukkaita arjen hallintaan, vuorovaikutustaitoihin ja päihteettömyyden ylläpitoon. Asukkailla on mahdollisuus jatkaa aiempaa opioidikorvaushoitoa ja tarvittaessa käytettävissä on yksikön psykiatrin vastaanotto. Fyysiset terveysongelmat hoidetaan perusterveydenhuollon kautta. Psyykkisen tuen rinnalla korostuu turvallinen, vakauttava arki.
Yhteisöasuminen toteutuu sosiaalisena asumisena 6–8 hengen soluasunnoissa, joissa on yhteiset keittiö- ja oleskelutilat. Jokaisella asukkaalla on oma kalustettu huone, jossa on suihku ja WC. Asukas voi halutessaan kalustaa huoneen itse. Kaikki huoneet on varustettu nettiyhteydellä ja TV-liitännöillä. Tarjoamme kodinomaisen ja turvallisen asumisen, joka mahdollistaa kuntouttavan arjen harjoittelun.
Asukkaiden arkea rikastuttavat monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Käytettävissä ovat kuntosali, punttisali, bändihuone sekä biljardi- ja pingispöydät. Lisäksi asukkaat voivat omakustanteisesti käyttää uimahallia. Harrastustoiminta tukee sosiaalista kuntoutusta ja vahvistaa päihteettömän elämänhallinnan taitoja.
Luonnonläheinen ja rauhallinen ympäristö tukee toipumista päihderiippuvuudesta ja mielenterveyden haasteista. Pihapiirissä sijaitsee kahdeksanväyläinen frisbeegolfrata ja lähialueella kulkee useita luontopolkuja. Alueella on myös tunnelmallinen lampisauna, joka lämpiää neljä kertaa viikossa. Yhteisöllisyyttä vahvistaa kodikas kota, jossa voi viettää aikaa yhdessä – esimerkiksi nuotion äärellä.
Yhteisöllisyys ja yksilöllinen tuki
Koska yhteisöasuminen on kuntouttavaa, siihen sisältyy viikoittainen talon sisäinen vertaistukiryhmä, johon osallistuminen on pakollista. Ryhmä tukee päihteettömyyttä ja tarjoaa mahdollisuuden jakaa ajatuksia turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä. Lisäksi asukkailla on mahdollisuus osallistua ulkopuolisiin vertaistukiryhmiin, joihin järjestetään kuljetus tarpeen mukaan.
Yhteisöasumisen asukkailla on myös mahdollisuus osallistua Tervassalon Päihdeklinikan järjestämiin luentoihin, jotka tukevat toipumista ja itsereflektointia.
Yhteistyö lähettävän tahon, kuten sosiaalityön tai päihdepalveluiden, kanssa on tiivistä. Verkostopalaverit ovat osa asumisen rakenteellista tukea ja ne auttavat yhteisten tavoitteiden toteuttamisessa.
Jokaiselle asukkaalle nimetään oma ohjaaja. Yksilötyöskentely on tärkeä osa kuntoutusprosessia: asukasta ohjataan ottamaan vastuuta omista asioistaan, kuten viranomaisasioinnista, taloudenhallinnasta ja arjen suunnittelusta. Oman ohjaajan tai muiden työntekijöiden kanssa käydään säännöllisesti yksilökeskusteluja, jotka tukevat henkilökohtaisia tavoitteita ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
📄 Omavalvontasuunnitelmaa päivitetään parhaillaan.