Tervassalon Päihdeklinikka tarjoaa moniammatillista päihdekuntoutusta Pohjois-Karjalassa.

Päihdekuntoutus - Tervassalon Päihdeklinikka Oy

Kuntoutusmenetelmät – monipuolista ja yksilöllistä tukea

Tervassalon kuntoutusohjelma rakentuu vaikuttavista, tutkituista ja käytännönläheisistä menetelmistä. Käytössämme on muun muassa seuraavia työskentelytapoja:

  • Psykoedukaatio

  • Motivoiva haastattelu

  • Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT)

  • Kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmät

  • Ratkaisukeskeinen työote

  • Neuropsykiatrinen valmennus ja ohjaus

  • Perhekeskustelut ja läheistyö

  • NLP-menetelmät

  • Luontolähtöinen kuntoutus

  • Sosiaalipedagoginen koiratoiminta

  • Voimauttava valokuvaus

  • Luovat menetelmät (esim. musiikki, kuva, liikunta)

  • Vertaistukiryhmät: AA, NA, AAL

Kuntoutuksessa kartoitetaan mahdolliset muut addiktiot, kuten peli-, seksi- ja ostoriippuvuus, joita käsitellään osana kokonaisvaltaista toipumista. Lisäksi käytämme toimintakyvyn arviointiin soveltuvia mittareita sekä kuntoutuksen aikana että sen jälkeen.


Tervassalon oma työkirjamenetelmä

Olemme kehittäneet omat ratkaisukeskeiset ja kognitiiviset työkirjat, jotka auttavat asiakasta hahmottamaan päihteiden vaikutuksia omaan elämään, ihmissuhteisiin ja ympäristöön. Käytämme myös skeematerapian viitekehystä ja tarjoamme asiakkaille mahdollisuuden tutustua ashtangajoogaan koulutetun joogaohjaajan johdolla.


Arjen rakenne ja moniammatillinen tuki

Kuntoutus on selkeästi jäsenneltyä ja perustuu tiiviiseen arjen rakenteeseen. Päivittäin kokoonnutaan pienryhmiin käsittelemään eri teemoja, ja viikoittain järjestetään koko yhteisön yhteinen luento. Asiakkaalle nimetään heti alussa kaksi omaa ohjaajaa, joiden kanssa tehdään tavoitteellista yksilötyötä.

Kuntoutuksen aikana autamme asiakkaita hoitamaan käytännön asioita, kuten etuuksien hakua, asiakirjojen täyttöä ja rikosseuraamusasioita, jos asiakas näin toivoo. 


Ammatillinen työyhteisö ja verkostoyhteistyö

Tervassalon moniammatilliseen tiimiin kuuluu sosiaalityöntekijä, sairaanhoitajia, lähihoitajia, sosionomeja ja päihdetyöntekijöitä. Psykiatrian erikoislääkäri käy yksikössä viikoittain. Kuntoutus perustuu tiiviiseen yhteistyöhön lähettävän tahon kanssa, ja verkostopalaverit ovat olennainen osa prosessia. Jos asiakkaalla ei ole asuntoa, autamme myös asumisen järjestelyissä yhteistyötahojen kanssa.


Tervassalo – kuntoutusta luonnon keskellä

Sijaitsemme rauhallisessa ympäristössä Liperin Käsämässä, vain noin 20 minuutin ajomatkan päässä Joensuusta. Luonnonläheisyys ja lähellä olevat harrastusmahdollisuudet tukevat kuntoutumista: uimahalli, kuntosali, frisbeegolf, kalastus sekä yksikön oma bändihuone tarjoavat monipuolista tekemistä vapaa-ajalle.

Asiakkailla on mahdollisuus majoittua omassa huoneessa, jossa on oma wc ja suihku. Lisäksi yksikössä on huoneita pariskunnille ja lemmikkien kanssa tuleville asiakkaille.


Eläinavusteisuus – Maksi, Niilo, Heta ja Tupsu osana arkea

Tervassalon arjessa mukana kulkevat myös kolme lempeää ja ihmisläheistä noutajaa ja suomenlapinkoira: Maksi, Niilo, Heta ja Tupsu. Eläinavusteiset menetelmät tukevat vuorovaikutusta, turvallisuuden tunnetta ja tunnetaitojen kehittymistä.


Läheiset mukaan toipumisen tueksi

Päihdekuntoutuksessa huomioidaan myös asiakkaan läheiset. Tarjoamme perhekeskusteluja ja keskusteluapua, ja läheisillä on mahdollisuus yöpyä yksikössä erikseen sovitusti. Tuemme perheitä myös ero- ja muissa haastavissa tilanteissa.


Intervallijaksot ja kriisituki

Kuntoutuksen jälkeen asiakas voi osallistua intervallijaksoille, jotka tukevat toipumista arjessa. Tarjoamme myös kriisijaksoja, jos asiakkaan päihteettömyys on uhattuna tai tarvitaan ennaltaehkäisevää tukea. Jaksoille voi tulla hyvinvointialueen maksusitoumuksella tai itsemaksavana.


Päihdekuntoutus rikosseuraamuksena

Tervassalon Päihdeklinikalla on mahdollisuus suorittaa rikosseuraamuksia päihdekuntoutuksen muodossa. Kuntoutusjakso voi toimia vankilan vaihtoehtona esimerkiksi sakon muuntorangaistukselle tai valvontarangaistukselle (ns. pantarangaistus).

Asiakkaat ohjautuvat meille rikosseuraamuslaitoksen päätöksellä yhteistyössä lähettävän tahon kanssa. Kuntoutuksen tavoitteena on päihteettömyyden lisäksi rikokseton elämäntapa, arjen hallinta ja yhteiskuntaan kiinnittyminen. Asiakkaita tuetaan myös käytännön asioiden hoitamisessa ja viranomaisyhteistyössä koko prosessin ajan.

Lue lisää sakkojen suorittamisesta päihdekuntoutuksessa

Tärkeintä ei ole se, mistä tulet – vaan se, mihin olet matkalla.

📄 Omavalvontasuunnitelmaa päivitetään parhaillaan.

cross-circle